lemmu kirjutas:Ei taha kedagi/midagi maha teha, aga see afookaalne pildistamine on suhteline ajakulu ilma nauditava tulemuseta.
Kui seda lihtsalt "klõpsu tasemel" teha, siis võib sinuga isegi nõus olla. Samas on afokaalne meetod kõige lihtsam võimalus läbi teleskoobi pilti teha, seda ka "vahepealsetel suurendustel". Fotoaparaati peafookusesse pannes on efektiivne suurendus tavaliselt palju väiksem ja päris okulaarprojektsiooni korral tunduvalt suurem kui afokaalse meetodi korral.
Nauditav tulemus saadakse alati vaid siis, kui tehakse omale selgeks mingi pildistamismeetodi nüansid ja suudetakse tulemust ka korrata. Kui seejärel valida afokaalseks pildistamiseks kõige paremini sobivad objektid, võivad ka tulemused väga head olla.
lemmu kirjutas:Palju efektsem on näiteks Linnuteed lainurgaga pildistada. Pildistatud üksikud tähed ei ole teab mis põnev asi vaadata.
See on juba eelistuste valdkonda kuuluv teema. Minu arvates tähendab lainurgaga Linnutee pildistamine enamike eestimaalastest taevapiltnike jaoks mõnda üksikut klõpsu - valgusreostus ja nähtava Linnutee (eba)fotogeenilisus(?) panevad kiiresti oma piirid. Isegi siis, kui vaatluskoht on väga hea, jääb Linnutee lainurkobjektiivi jaoks ainult Linnuteeks, üheks objektiks.
Minu arvates on Mart oma Miitsari-Alkori süsteemi jäädvustamisega saanud pildile väga hea ja mõtlemist-analüüsimist pakkuva taevatüki. Olen nõus, et ilma kommentaaride ja taustata on tegu vaid mõne "mõttetu tähepunktiga". (Siia annaks näiteks veel juurde panna midagi selle kohta, mida nende tähtede kohta on varem arvatud jne.. ja saaks kenasti illustreeritud ja hariva teksti.) Samamoodi kui tavafotograafias, peaks igas heas astrofotos olema sees mingi iva, jälle mõnda miljoneist galaktikaist pildistada on ühel hetkel sama mõttetu - nende pildile saamine näitab eeskätt vaid vaatlusriista võimekust. Või teha järjekordne "anonüümne" pilt Marsist.. või Kuust... või Päikesest. Milleks?
Fotograafiahuvilistel soovitaksin lugeda kirjatükki
http://www.prime-junta.net/pont/Pontification/o_Boring_Photographs/a_Boring_Photographs.html...
lemmu kirjutas:Soovitus omalt poolt, ostke korralik kasutatud DSLR, siis hakkab ka tulemusi tulema, millega võib julgelt "uhkeldada". Seebikatega tähistaevast pildistada, no see pigem on vältimist vajav etapp...
Digipeegelkaamera ei taga automaatselt tulemuste tulemist. Selleks peab vaatleja ise kõvasti vaeva nägema - täpselt samuti nagu afokaalse meetodi puhul. Muide, mina ise olengi afokaalset meetodit põhiliselt (digi)peegelkaameraga proovinud. Samas olen ma näinud arutul hulgal mittemidagiütlevaid või kehvasid peegelkaameratega erinevatel viisidel tehtud astrofotosid. Selle põhjal ei peaks ju ometi hindama kasutatavat meetodit vaid pigem pildistajaid?
Absoluutselt ei ole ma nõus sellega, et seebikatega tähistaeva pildistamine on vältimist vajav asi. Tõsine algaja huviline saab niimoodi taeva pildistamisest "maitse suhu" ja loomuliku arengu käigus hakkab tõenäoliselt enamat tahtma. Selline asjade käik on minu arvates tunduvalt mõistlikum super-hüper-mega tehnika ostmisest ning siis pettumisest, kui sellega ei tulegi ilusaid pilte nagu Vändrast saelaudu. Meie praegu kahtlemata parim taevapiltnik Raivo Hein ei võlgne oma häid pilte sugugi mitte ainult väga vingele tehnikale, minu arvates on vähemalt sama suur roll pildistamise ja töötlemise tehnikate (ära)õppimisel, kompositsiooni valimisel jne jne jne. Vaadates maailma parimaid astrofotosid, on temalgi veel tipuni omajagu maad minna, seegi on minu arvates ainult asjade loomulik käik.
Mardi tehtud Miitsari piirkonna pilt on puhttehniliselt päris hea saavutus. Tema digi"seebikas" ja ka teleskoop on päris korraliku optikaga ning optika pakutavad võimalused on väga hästi ära kasutatud. Kindlasti saab veel paremini (sh. kadreerimine jne), kuid olles näinud väga palju "tähepilte" ja ka ise korduvalt proovinud lihtsalt tähti pildistada (ja enamjaolt sugugi mitte edukalt), hindaksin neid pilte päris headeks. Minu proovimistest - näiteks ei ole ma saanud mitmest proovimisest hoolimata head pilti Kastori mitmiksüsteemist (visuaalsest kolmikust) - ei peafookuses, afokaalselt ega ka okulaarprojektsiooniga. Kes teeb ära?
lemmu kirjutas:Ning veel, ülioluline asi - korralik monteering! Kui eelnev jutt võis olla sarjast "maitse üle ei vaielda", siis monteeringu üle ei tohiks vaidlusi tekkida.
Korralik monteering on pika säriajaga pildistamisel tõesti reeglina hädavajalik. Aga mitte alati. Kõik sõltub lõpuks sellest, mida ja kuidas pildistada - ka teleskoobiga.
Ahjaa.. võrdluseks siis valik pilte tähtedest:
http://zimmer.csufresno.edu/~fringwal/bright-gallery.html