Nagu varem sai kirjutatud, mõtle hoolikalt läbi, kui palju sa pead asju liigutama.
Ma võin siin paari kiloga mööda panna aga...
teleskoop 7
monteering 19
kolmjalg 4?
raskused 7
kaamera 1
akud 3
muu kola 5
See teeb kokku umbes 46 kg kola, mida sa platsile kaasa lohistad! Ma ei ole oma asju kaalunud, kuid ma arvan, et see number on enam-vähem õige.
Muidugi saab lihtsamalt ja kergemalt hakkama aga pole ka välistatud, et see kõik kaalub veel rohkem.
Pane siia otsa veel lapakas, termos, soojad riided, väike redel/pukk/pink (pika f Newtoni okulaar võib mingis asendis liiga kõrgel olla) jne ja sa saad siia veel 5+kg juurde.
Teine võimalus on väike korralik APO või ED, lihtne kuid stabiilne monteerin (GoTo vajab mootoreid, need aga elektrit ehk juhtmeid ja akut) ja sa saad hakkama kahe suurema kotiga, kuhu kõik ära mahub. Jah, GoTo säästab palju aega tähelt-tähele hüppamine ja Ra/Dec ketaste abil mööda taevalaotust ringi seiklemine on aga omamoodi põnev ja väga väärt oskus.
Mingi 80-90 mm ja F<7 refraktor võtab vähe ruumi, SC'd jms võtavad ka suhteliselt vähe ruumi, 150 mm F8 newtoni toru on aga 1,2 meerit pikk!
Teine asi, mida tasuks mõelda on see, et kui palju sul pildile mahub.
Võimas suurendus = väike ala taevast nähtav. Alguses oli mu lemmik okulaar <12 mm, siis 25 ja nüüd on 35
Eelarve koostamisel pane esikohale monteering, siis OTA ja alles siis kõik muu.
1000 EEK okulaar või 10 000 EEK teleskoobi toru (OTA) sind ei võdiseva monteeringu puhul ei aita.