O: Leitud

Teleskoopide, lisaseadmete, raamatute, taevakaartide jms ostu-müügikuulutused

O: Leitud

PostitusPostitas tarps » 08 Jaanuar 2025, 17:32

Tere!

Otsin teise ringi värvi-astrokaamerat. Midagi pealkirjas välja toodud sensoriga oleks ideaalne, läheb refractori otsa ja sihtmärgiks süvataevas. Planeetidele kohandatud kaamera mind niiväga ei kõnetaks. Brändieelistust teadaolevalt ei ole - tahaks lihtsalt, et kaamera töötaks NINA-ga.

Äkki kellelgi on miskit sahtlisse tolmu koguma jäänud. :) Aitäh!

LEITUD!
Viimati muutis tarps, 12 Jaanuar 2025, 02:14, muudetud 1 kord kokku.
tarps

Re: O: DSO astrokaamera 183/533/585 (Color)

PostitusPostitas Tõnis » 09 Jaanuar 2025, 18:26

Kui sa tahad süvataevast pildistada, siis värvikaamera annab värvipildi kohe kätte ning kui alles alustad astrofotograafia hobiga, siis on see täitsa hea viis alustamiseks. Värvikaamera miinuseks on aga see, et selle kõik pikslid on ca 4x vähem tundlikud kui monokroomse kaamera omad ning ruumiline lahutus ca 2x madalam.

Monokroomse kaameraga saad sama säriga ilma filtrita piksli peale 4x rohkem signaali. Luminance filtriga saad ka umbes 4x rohkem signaali. R, G ja B filtrites (sõltub konkreetsetest filtritest!!!) saad sama säriga võrreldava hulga signaali kui värvisensoriga samades värvikanalites. AGA kui sa kombineerid kokku LRGB pildi, siis saad "täislahutusega" ruumilise info ((peenikesed) detailid) suhteliselt kiiresti Luminance filtris kätte, kuid läbi värvifiltrite pildistades võid piksleid nt. 2x2 summeerida ("binnida") ja nii saad taas 4x rohkem signaali sama säriajaga. Täislahutusega Luminance + madalama lahutusega RGB kombineerimine on levinud võte ja mu meelest hästi toetatud erinevates programmides.
Tõnis

Re: O: DSO astrokaamera 183/533/585

PostitusPostitas tarps » 09 Jaanuar 2025, 20:25

Tere Tõnis! Väga veenev jutt kusjuures! Ma olen vaadanud küll kuidas mono-ga pilte tehakse ja töödeldakse, aga ma kordagi ei mõelnud sellele, et sensor on nüüd RGGB (vms) asemel kõik ühtne, tehes sensori palju tundlikumaks ja kui mu järeldus on korrektne, siis isegi täpsemaks? Kui nüüd sellele süvenenumalt mõelda, siis tegelikult järgmine samm varustuse upgrademiseks ilmselt olekski monochrome kaamera, seega võib-olla täitsa mõistlik ikkagi kohe mono osta. Aitäh!

Seega mono pakkumised ka teretulnud. Ma veidike aega veel ootan ja elan oma DSLR otsas edasi, aga olen tegelt juba teleskop-ekpressis paarile soodukale silma peale pannud.
tarps

Mine Ost-müük

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist