raivonigul kirjutas:Tere
Olen ka endale ka selle asja muretsenud. Kuid probleem on monteeringus. Kasutan tavalist fotostatiivi, kuid see statiiv on väga pehme ja suunata on ka raske.
Palun soovitage mõnda varianti, mis vastaks nii galileoskoobi hinnale kui ka võimalustele.
Olen ka ise Galileoskoobile sobivate jalgade otsingul - olen proovinud kolme erinevat statiivi ja võin oma kogemustest kirjutada.
Kõigepealt on mul 10 aasta eest ostetud Manfrotto 055CB jalad koos kolmes teljes sõltumatult pööratava peaga 141RC. Plussiks on stabiilsus ja suhteliselt sujuvalt reguleeritav pea. Miinuseks on see, et pead saab suunata ülespoole ainult 30 kraadi, mis tähendab seda, et kõrgemale sihtimiseks tuleb Galileoskoop kinnitada tagurpidi, nii et juhthoovad jäävad teisele poole statiivi. Sisuliselt tuleb sihtida Galileoskoobist sikutades, mis ei ole hea lahendus. Miinuseks võib lugeda ka statiivi kõrge hinna, eriti võrreldes Galileoskoobi endaga, kuid Manfrotto jalad kestavad kaua, nii et hinna-kvaliteedi suhe on hästi paigas.
Teiseks olen proovinud kergemat Manfrotto statiivi (digi 714B), millel on pisike kuulpea. Galileoskoobiga vaatlemisel ei anna see statiiv ühtegi eelist, leian ma. Aastate eest sai see statiiv ikkagi pildistamise tarbeks muretsetud.
Kolmandaks ja nüüd juba spetsiaalselt Galileoskoobile mõeldes ostsin videopeaga statiivi
Velbon CX-686. Võrdlesin seda poes väiksema venna CX-586-ga ja leidsin, et veidi kõrgem hind on õigustatud, sest 686 on tublisti stabiilsem. Poes tundus 686 olevat justkui Galileoskoobi jaoks loodud: tänu videopeale saab seda väga sujuvalt liigutada (sujuvamalt kui Manfrotto 141RC), teiseks on tal pikk hoob, millest on hea pead juhtida, ja kolmandaks on tal vändaga kesksammas, mis on hea siis, kui vaatled pingil istudes ja soovid erinevatele kõrgustele sihtida. Manfrottol on kesksamba kõrguse reguleerimine ebamugavam.
Tegelikkus ei ole aga 686-ga nii roosiline: kesksammas muudab üles tõstes statiivi väga ebastabiilseks, nii et see on targem alumisse asendisse jätta ja kõrgust tasub muuta ikkagi jalgade pikkuse abil. Samuti on Velbon pehmem kui Manfrotto ja suure suurendusega on fokuseerimine tülikam, sest pilt vibab rohkem. Kuid videopea pööramine on jällegi sujuvam fotopeaga võrreldes. Samas peab vertikaalsuunas liigutamise telje objekti vaatlemise ajaks lukustama, sest muidu vajub Galileoskoop tasakesi püstisesse asendisse ja vaatab seniiti.
Parim lahendus on see, millele Mart viitas: korralik alt-asimutaalne monteering, aga mitte tingimata puust jalgadele, vaid mistahes stabiilsele kesksambaga statiivile, näiteks Manfrotto 055-le või mõnele Velbon Sherpale. Suhteliselt odav monteering, mis võiks Galileoskoobile või teistele väiksematele refraktoritele sobida, on
TRITON AZ, mida saab usutavasti ka teleskoop.eu vahendusel tellida. Peamiseks eeliseks on sellisel monteeringul/statiivipeal see, et seda saab mikromeeter-kruvidega tasakesi pöörata, kui objekt Maa pöörlemise tõttu vaateväljast jalga laseb. Galileoskoobi hinnaga võrreldes on see kindlasti kallis lahendus, kuid paarikümnest korrast suuremaid suurendusi kasutades ja vaatlusmugavust soovides ei ole lõpuks teist valikut, kui selline monteering muretseda.