kas mul on mõtet see osta või ise monteering teha?
greeny kirjutas:no aga info? kuidas see on? on ka hea? kas mul on mõtet see osta või ise monteering teha?
Käisin uurisin laagrite hinda. 15mm võllile laagripukid on päris soolased: 200 eek tükk aga 25mm võllile on kõigest 79.-
tiguajami hinna kohta tegin päringu.
greeny kirjutas:Ses suhter ongi natuke halvasti. Ma nimelt töötu hetkel (mitte otseses mõttes) ja ei saa metallitöötlemisvahendeid kasutada. Ma olen metallitöötlemisvahenditega üsna osav, ainult treida ei oska. Kas keegi teab tallinnas kedagi kellel on olemas näiteks suur puur, keermestajad ja tig või mig/mag keevitus ja laseks paari õlle eest mul üht-teist puurida ja keevitada? gaaskeevitus ajab kah asja ära.
vtl kirjutas:Usun, et põlve otsas on võimalik teha monteering, mis _põhimõtteliselt_ liigub ja töötab. Paraku sellest teleskoobi hoidmiseks ei piisa. Esiteks on sul vaja summutada võimalikud vibratsioonid ja võnkumised, milleks on omad konstruktsioonilised võtted. Teiseks on paras mängimine saavutada kompromiss sujuva, kerge ja täpse liikumise vahel, nii et see mugavalt käideldav ka oleks.
Kui Sa mõne olemasoleva monteeringu pulkadeks võtad ja kõik detailid järele teed, siis võiks ju isegi asja saada, aga ma ei usu, et konstruktsiooni n.ö. tühja koha pealt aretades mõistliku ajaga toimivat ja kasutatavat asja valmis teeb.
greeny kirjutas:ei viitsi eriti uut teemat teha... räägi KuKu, mida tarka sa oskad öelda Meade MON2 kohta? Ses suhtes et tema maksimumkaal jne...
greeny kirjutas:plaanis soetada (mitte kohe vaid siis kui vaba raha tekib) üks vähemalt eq-3 tasemel monteering aga silm jäi peatuma eq-5tel. neil on hinnad ligikaudu 250 €+ toomine. e viitsi igasuguste rahasaatmistega jännata, räägi miks see mon2 niipaju maksab (4500)? netis ei suutnud mitte midagi tarka leida. kas ta on eq5 ga võrreldav?
Tõnis kirjutas:Tegelikult on võimalik ekvaatorilist monteeringut ka päris ise meisterdada. Neid tehakse nii teo, hammasülekande, hammasrihma kui hõõrdeülekandega. Kui oskused olemas, võib tulemus ka päris korralik tulla. Ahjaa, hammasratta ning teo saad põhimõtteliselt lasta teha mõnes korralikumas peenmehaanika töökojas, mis kasutab CNC tööpinke. Teine asi on see, kas ja kuivõrd selline ise meisterdamine ära tasub.
Tõnis kirjutas:Ise tehtud monteeringute info jaoks võiks Stellafane.org veebisait olla päris heaks alustuseks.
vtl kirjutas:Tõnis kirjutas:Ise tehtud monteeringute info jaoks võiks Stellafane.org veebisait olla päris heaks alustuseks.
Link on hea, tänud.
greeny kirjutas:nonii.. alustagem siis ..
[...]
MIks peaks tiguülekandeid LASKMA VALMISTADA kui balti laager müüb neid? vali endale ise sobiv ülekandesuhe, hammaste arv ja ketta läbimõõt.
Ainuke probleemne teema on võllmaterjal. ülejäänud on ostetav/valmistatav.
greeny kirjutas:vtl kirjutas:Mul on koduses töökojas olemas nii suur kui väike puur, freesimisrakised, keermestajad, mig keevitus jt. tööriistad, aga:
a) sellegipoolest ei hakkaks ma ise MON2/EQ5 klassi asja nende riistadega koduses garaazis tegema;
b) paari õlle (või ka viina) eest ei laseks ma võõrast inimest oma tööriistadele ligi.
Räägi mis sa teed kõigi nende ägedate tööriistadega? Imetled neid ja silitad ning pühid aegajalt tolmu?
greeny kirjutas:jah, see lõik oli mõeldud terava torkena. Just nii ja ma ei vabanda. Sama hea kui öelda uppujale et näe mul on paat kuuri all aga ma ei lase võõrast inimest paati.
greeny kirjutas:Mis siis summutab värinaid? Kui 4 laagrit koos 2 tiguülekandega ja 25 mm terasvõlliga ei suuda vibratsioone vähendada siis mis suudab?
greeny kirjutas:Vlt, paistab et sa oled metallide töötlemise ja seadmete alal võhik. Tunnista et oled.
greeny kirjutas:Kui sa poleks siis sa ei kommenteeriks seda hammaslati lahendust. Esiteks on väiksemad puurpingid selliste hammaslattide peale üles ehitatud.
greeny kirjutas:teiseks pole see mingi tavaline teras vaid tegemist on arvatavasti eriterasega, tõenäoliselt oli see hammaslatt pätsatud vanalt puurpingilt. Ja üsna tõenäoline et ta kinnitub massivse aluse külge.
greeny kirjutas:aga kui sa tahad teada kuidas otsitakse poolust monteeringul millel pole ava läbi polaartelje siis vaata järgnevat linki
http://www.mountaininstruments.com/polorscp.JPG
greeny kirjutas:tänan neile kes relevantset infot andsid. Kui kellelgi on sellegipoolest metallitöötlemise seadmeid (seadmeid mitte käsitööriistu) käepärast siis võiksite teada anda. paluks mitte " mul on küll aga ise ma seda nendega ei teeks ja teistel ei laseks kah puutuda" tekste. Astronoomiahuvilised peaksid ikka kokku hoidma kas pole?
greeny kirjutas:esiteks. sinu ülikallite tööriistadega mida saab "laenata" poleks niiehknii mul midagi teha. Ma räägin rasketest seadmetest. Radiaalpuurist näiteks, mitte käsidrellist.
greeny kirjutas:Teiseks, mind absoluutselt ei huvita mida sa nendega teed. Ometigi pidid sa ära mainima et sul need on. So what. Kui sa neid laenata ei kavatse siis keda kotib et sul nad on. [...]
See mida sina siin teed ei ole mite abistamine vaid suurustamine.
greeny kirjutas:Öelda et kõik on jama mis pole poest ostetud pole nõuandmine.
greeny kirjutas:Kas sina oled piisavalt kompetentne hindama tollel pildil olevat hammaslatti? Kui inimene kes nägi niipalju vaeva et selline asi teha, pidas seda piisavaks siis pole ei sinu ega minu pädevuses selles kahelda.
greeny kirjutas:Ja rääkides "junnist"... tegemist pole "junniga" vaid pooluse otsijaga. sinusugune guru ei tohiks sellist asja nii nimetada, see näitab vastikut tõusiklikust
greeny kirjutas:Muide see et ma olen töötu ei tähenda et ma vaene olen (aga tsiteerides sind ennast: "...on minu isiklik asi.").
Muide küsimus et kas tasub osta ei tulene niivõrd hinnast kuivõrd sellest mida selle raha eest saab.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 150 külalist