Kui õnnestub, panen midagi üles.
Erki kirjutas:Kus ta hetkel on?
Erki kirjutas:Hea pilt, mitme kordne suurendus mis fotokas?
raigs kirjutas:Kuna ma suht toores sel alal,tahaks säriaegu näha,ava ja. ISO on minu jaoks veel päris kummaline asi. Nagu aru olen saanud, mida väiksem ISO, seda kvaliteetsem pilt, kuid pole seda siiski alati. Vast õige foorum ikka ka sellele küsimusele.
Tõnis kirjutas:ISO on mingisugune teisenduse tähistus, mis kirjeldab seda, kui palju signaali sa vastuvõtjal mingi kindla valgustatuse (noh, või tähe heleduse) korral saad. Mida kõrgem on sama valgustatuse korral ISO, seda kõrgem on ka vastuvõtjal saadud signaali nivoo.
Tõnis kirjutas:ISO muutmine on sisuliselt korrutamisel kordaja muutmine...
Tõnis kirjutas:Kuna ISO iseloomustab korrutustehet, siis korrutatakse sellega ka vastuvõtja mürasid [...]
ISO=100 korral müra=1 teisendub ISO=3200 korral müra=32-ks
raigs kirjutas:...ja.ISO on minu jaoks veel päris kummaline asi.Nagu aru olen saanud,mida väiksem ISO,seda kvaliteetsem pilt,kuid pole seda siiski alati.Vast õige foorum ikka ka sellele küsimusele.
vtl kirjutas:Tõnis kirjutas:ISO muutmine on sisuliselt korrutamisel kordaja muutmine...
ISO muutmine digifotograafias ei muuda "kordajat", vaid tehniliselt võttes sensori võimendust.
vtl kirjutas:Tõnis kirjutas:Kuna ISO iseloomustab korrutustehet, siis korrutatakse sellega ka vastuvõtja mürasid [...]
ISO=100 korral müra=1 teisendub ISO=3200 korral müra=32-ks
Vaadates digisensorite müragraafikuid eri ISO väärtustel, on näha, et müra ei suurene ISO/tundlikkuse/võimenduse tõustes lineaarselt ning seda ei saa ISO numbri "kordajaga" üheselt hinnata. Üldiselt on nii, et mingis ISO vahemikus (tänapäevastel kaameratel nt. ISO 100...400) müra üldse ei suurene, edasi hakkab ISO tõustes müra mõõdukalt kasvama ning mingi ISO juures tuleb järsult piir ette, kus edasi ei ole võimalik kõrgemat ISO väärtust kasutada.
Tõnis kirjutas:Kui sul juhtub käepärast olema mõni mõistlik analüüs (veebiviide?), ole hää, postita siia ka - seda oleks huvitav uurida. Minu kogemused väga erinevate (mittefoto)kaameratega ei ole ühelgi juhul näidanud müra sõltumatust võimendustegurist. Aga digifotoaparaatide tehnoloogia on ka veidikene erinev ning võimalik, et ilusa pildi saamise nimel ka spetsiifiliselt modifitseeritud.
Tõnis kirjutas:Astronoomias kasutatavatel kaameratel on "ISO" (kuigi sellist mõistet ei kasutata) muutus reeglina lineaarne.
raigs kirjutas:Kena tõesti.Kuna ma suht toores sel alal,tahaks säriaegu näha,ava ja.ISO on minu jaoks veel päris kummaline asi.Nagu aru olen saanud,mida väiksem ISO,seda kvaliteetsem pilt,kuid pole seda siiski alati.Vast õige foorum ikka ka sellele küsimusele.
vtl kirjutas:Googeldasin täna hommikul veel pisut antud teemal oma väite kinnituseks ja leidsin sellise artikli, kus targutatakse teoreetilise mürapiiri üle: http://www.clarkvision.com/articles/dig ... .to.noise/
Vaata tabeleid 1 ja 2 ja seleta, mismoodi Sina sellest aru saad.
Ülo kirjutas:See viit kinnitab Tõnise juttu: signaal-müra suhe järgib väga täpselt footonite statistikat, s.t. sõltub praktiliselt ainult sellest, kui palju valgust säriaja jooksul sensorile langes. ISO suurendamine toimub lihtsalt korrutamise teel, vahet pole kas analoog- või digitaalkujul.
Ülo kirjutas:Dpreview kõverad järgivad ka jämedalt ruutjuure kuju (x-telg on seal logaritmiline, sellest tekib tagaosa tõus), aga need tehakse vist jpeg piltide järgi.
Tõnis kirjutas:Mõningatel kaameratel (paremad CCD-kaamerad) saab muuta ka digitaliseerimiskiirust (nt. Tõraveres kahel kaameral 50kHz, 1MHz, 3MHz, 5MHz) ning see muudab lugemismüra väga kõvasti.
Tõnis kirjutas:Kuidas CMOS-sensorite võimendustegur elektrooniliselt realiseeritud on, pean tunnistama, ma päris täpselt ei tea. :-/
Tõnis kirjutas:Aga ISO skaala ei ole ju logaritmiline - kui sa sama ava ja säriaja korral tõstad ISO kaks korda, siis saad sa ka kaks korda rohkem signaali.
vtl kirjutas:Tõnis kirjutas:Mõningatel kaameratel (paremad CCD-kaamerad) saab muuta ka digitaliseerimiskiirust (nt. Tõraveres kahel kaameral 50kHz, 1MHz, 3MHz, 5MHz) ning see muudab lugemismüra väga kõvasti.
Ilmselt see digitaliseerimiskiirus siis mõjutab omakorda efektiivset säri, mida muud.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 30 külalist