Tõnis kirjutas:Sul on tegelikult siis vaja suisa kahte asja - nii toru kui monteeringut.
kui ka viewfinderit, okulaare, kaamerat ja muud pudi-padi. Aga nendest hiljem, peale seda kui olen veendunud, et APO on tulevik.
Tõsi ta on, et APO refraktoritega saab teha väga häid pilte. Kui sa räägid hinnaklassist 400€, siis on tegu vast pigem ED-refraktoriga, kuid korralik ED-refraktor on samuti väga hea. William Optics on rohkem tuntud ja hinnatud nimede hulgas, küllap on too ka väga hea.
Mis puutub refraktori valikusse - investeeri nii palju raha kui jõuad ja hästi natukene rohkem. 80 ja 90 mm apertuuriga isendid on reeglina veel üpris lühikesed ning väga mugavalt transatavad.
Ma olen teadlik, et põhimõtteliselt ei ole need "doubletid" päris APO-d, kuna nad on korrigeeritud ainult kahe värvi suhtes (lihtsustatult öeldes). Kuid see on (vähemalt teoreetiliselt esmamuljete järgi) mulle vastuvõetav ning et kindel olla, soovikski mõnest semiAPO-st oma silmaga läbi kiigata. Põhimõtteliselt oleksid ka päris APO-d mulle taskukohased, kuid ma leian, et hetkel veel mu kogemuste juures ei tasu selline investeering ära.
Kui sa tahad põhiliselt süvataeva objektidest pilti teha, siis on pisemad suhteliselt lühikese fookuskaugusega refraktorid selleks päris õiged vahendid.
Ennekõike pakubki süvataevas huvi.
Pildistamise jaoks on mõistlik võtta mikromeeterkruviga fokuseerija (WO oma paistab päris viisakas olema), eriti mugav, kui see oleks ka pööratav. Kui kasutad täiskaadri kaamerat (sensor mõõtudega 36x24 mm), siis võiks ka väga headel APOdel olla välja tasandajast abi - tähed muutuvad veelgi punktikujulisemateks. Planeetide pildistamine nendega on veidi piinarikas, kuid paari 5x Barlow läätse paaritamisega saab sellest kah asja.
Väljatasandaja vajalikkusega olen kursis ning WO enda leht soovitab ka seda kohe juurde osta.
janz kirjutas:oman William Opticsi Megrez 72 refraktorit ja olen väga rahul. Soetasin selle kaalutlusel, et vajan portatiivset teleskoopi, mida poleks tülikas selge taeva korral hoovi (või auto pagasiruumi, kui suvilasse minek) tassida. Vaatlen vaid visuaalselt ning kasutan seetõttu suhteliselt soodsat Synta EQ3-2 monteeringut.
Kujutisega olen väga rahul. Tähtede vaatlemisel kromaatilist aberratsiooni täheldada ei õnnestu, Kuu/planeetide vaatlemisel on see vaatevälja servades aimatav. Okulaarina kasutan Tele Vue 8-24 mm zoom-okulaari (jällegi tulenevalt soovist tassida võimalikult vähe nänni kaasa) ja pilt on terav ~90% vaatevälja ulatuses.
(Mikro)fokusseerija on teleskoobil väga hea ning kogu fokusseerija konstruktsioon on torus pööratav. Plaanin lähiajal soetada William Opticsi 4mm UWAN okulaari, eks siis selgub, kuidas 72mm objektiiv 100-kordset suurendust kannatab. Igatahes seni, kuni mu suurema teleskoobi objektiiv alles lihvimist-poleerimist ootab, pakub Megrez 72 väga palju tegevust.
Rõõm kuulda!